Mala priča o smilju

Mala priča o smilju


Kad bih nekom htjeli dočarati dalmatinska ljeta dali bi im da pomirišu smilje. Kad bih nekom htjeli objasniti zašto volimo prirodu pokazali bi im ljepotu srebrnkastih grančica koje se kite zlatno-žutim cvatom usprkos škrtoj zemlji na kojoj rastu i nemilosrdnom suncu koje ih prži. Ispričali bi im priču o Helichrysum italicum.
Priča o smilju počinje davno, u vrijeme kada su ljudi pronalazili sve što im je potrebno u prirodi, od hrane do lijeka. Prvi pisani zapisi o smilju u medicini sežu u 3. stoljeće prije Krista kada se koristilo u liječenju opekotina. U Homerovo vrijeme u kojem se božanstvena ljepota kraljevne Nausikaju pripisivala ulju cvijeta koje nikad ne vene, nazvanom Immortelle. U vrijeme u kojem su se paperjastim cvjetovima punili jastuci i pokrivači jer se vjerovalo da smilje u svojim cvatovima akumulira sunčevu toplinu. U vrijeme kad su se masline i ormari čuvali od štetočina malim buketićem smilja. U vrijeme kad su djeca s prehladom bježala od gorkog čaja od smilja.Neke priče su toliko vrijedne da se pričaju stoljećima, izgleda da je tako i sa smiljem.


Čaj od smilja- djeluje kao koleretik (potiče protok žuči) i kao stomahik (pojačava lučenje probavnih sokova u želudcu te lučenje enzima iz gušterače, čime se olakšava proces probave. Stoga bi bio idealan za sve koji pate od otežane probave.
Priprema: 2 čajne žličice suhog i usitnjenog smilja prelije se s 1,5 do 2 dcl kipuće vode, a svježe pripravljen čaj pije se prije obroka jednom do dva puta dnevno.

Eterično ulje smilja- Ulje smilja dubinski se upija u kožu potičući regeneraciju što ga čini izvrsnim za tretiranjem ožiljaka i strija. Ne samo da njeguje kožu već poboljšava i elastičnost tkiva čime se smanjuje vidljivost strija i sprječava nastanak novih te doprinosi smanjenju ožiljaka.

Krema od smilja- Kao Immortelle, dobilo je reputaciju da ima moć brisanja tragova vremena na licu. Manje poetičnim riječima: djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Djeluje antiseptički i pročišćava kožu, poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksifikaciju kože.

Sredstvo protiv podljeva i modrica– Eterično ulje smilja djeluje antikoagulantno i snažno pojačava apsorpciju hematoma. Pomaže i kod problema s proširenim venama.
Priprema: pomiješati 10 kapi eteričnog ulja smilja i 10 ml biljnog ulja (maslinovog). Takvom mješavinom mazati područje modrica 3-4 puta dnevno.

Inhalacija- Eterično ulje smilja ima antibakterijska, protuupalna i antivirusna svojstva stoga štiti i pomaže kod bakterijskih infekcija i upala skraćuje vrijeme liječenja gripe, rinitisa, bronhitisa, kašlja, astme, prehlade i groznice

Uputa: inhaliranje vrućom vodom u koju nakapate 2 kapi eteričnog ulja smilja